Syksy saapui keittiöön
tiistai 3. syyskuuta 2013
Hyvää syyskuuta! Hämmentää jälleen kerran, kuinka nopeasti aika menee. Äskenhän oli vasta toukokuu, ja nyt kaverit aloittivat taas koulun. Alkusyksy on aina haikeaa aikaa, Suomen kesässä on kuitenkin kovin intensiivistä ja ihan erilaista säpinää kuin muissa vuodenajoissa. Tällä kertaa lohduttaa odotus uusista Saksan tuulista, joten ei niin kovasti harmita, ei vaikka koko kesä ja enemmänkin meni töissä. Ynghh.
Lisälohduksi leipomisfiilikseni löytyi aivan yllättäen viikonloppuna, vieläpä syksyisissä merkeissä. Koska olen viimeiset viikot syönyt lähinnä punajuuria, hyötykäytin jääkaapin viimeiset yksilöt ja viskoin ne tietysti kakkuun. Keittiössä leijaili vieno mutta selkeästi tunnistettava punajuuren tuoksu myös leipomuksen tullessa uunista, ja olin vähintäänkin skeptinen lopputuloksesta, mutta juures ei pettänyt tälläkään kertaa. Porkkanakakun sukulainenhan tämä on, mutta hitusen suklaiseen kääntyvä, tiedä häntä johtuuko mielikuva vain tummemmasta väristä. Parasta kakku on seuraavana päivänä, kun maut ovat jo ehtineet muhevoitua.
Alla oleva ohje on Hesarin sivuilta peräisin, ja vakuutuin viimeistään havaittuani sen olevan ihanan Eeva Kolun käsialaa. Keittiössä koettiin jännitysmomentteja, kun leivinjauhe loppui strategisessa vaiheessa kesken. Laitoin loput ruokasoodaa ja lisäsin desin siirappia taikinaan. Allekirjoittaneelle moinen soveltaminen on jo silkkaa hatunnostoa. :)
Alla oleva ohje on Hesarin sivuilta peräisin, ja vakuutuin viimeistään havaittuani sen olevan ihanan Eeva Kolun käsialaa. Keittiössä koettiin jännitysmomentteja, kun leivinjauhe loppui strategisessa vaiheessa kesken. Laitoin loput ruokasoodaa ja lisäsin desin siirappia taikinaan. Allekirjoittaneelle moinen soveltaminen on jo silkkaa hatunnostoa. :)
Punajuurikakku
350 g tuoreita punajuuria raasteena
2 dl saksanpähkinöitä kevyesti rouhittuna
3 munaa
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl rypsiöljyä
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
kuorrute
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 sitruunan raaastettu kuori
Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää öljy ohuena norona sekoittaen samalla. Sekoita kuivat aineet ja lisää kääntele varovasti taikinaan. Lisää lopuksi punajuuriraaste ja pähkinärouhe.
Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja noin 50 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Anna jäähtyä.
Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Siivilöi tomusokeri tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi hienoksi raastettu sitruunankuori. Kuorruta kakku ja koristele saksanpähkinöillä.
Herkku! Näyttää niin upeelta! (kuten myös tää koko blogi! NAMS!)
VastaaPoistaHyvältä se myös maistuu, kannattaa kokeilla! :) (Ja kiitti hei!)
Poista