Viime kesän lukuinto teki tepposet ja jäi päälle, vaikka kyseinen vuodenaika on muisto vaan. Olen täällä vaihdossakin lukenut enemmän kuin lukion jälkeen yhteensä, ja pari lukua eteenpäin surauttaa iltalukemisena oikein mielelläni, vaikka harvoin jaksan sen pidempään keskittyä yhteen soittoon nimim. Facebook-sukupolven edustaja. Tässä muutama opus, joihin olen viime kuukausina tarttunut.

Tuomas Kyrö - Kerjäläinen ja jänis
Lyhyesti ja ytimekkäästi kirjoitettu tarina romanialaisen kerjäläisen matkasta ympäri Suomea helsinkiläinen citykani kainalossa. Naseva ja sarkastinen kerronta ilahduttaa, ja lempeästi kuvatut töppöilevätkin ihmiset lämmittävät mieltä. Hyvä- ja huono-osaisten ihmiskohtalot koto-Suomessa pistävät keskiluokkaisen ulkosuomalaisen miettimään.

David Nicholls - One Day
Tähän vähän petyin. Parikymppiset päähenkilöt viettävät yhden yhteisen yön, mutta päättävät pysyä ystävinä. Tarina etenee kuvaten aina yhtä päivää vuodessa seuraavien kahden vuosikymmenen ajan, ja siinä sivussa käsitellään niin itsensä kuin sen toisenkin löytämistä ja hukkaamista, kasvamista, elämässä oman tiensä löytämistä. Kaikki muuten ihan kohdallaan, mutta päähenkilöt kerrassaan jättivät kylmäksi, ja olisin muutenkin kaivannut vähän tuoreempaa otetta klassiseen kunnollinen tyttö - hulttiopoika -asetelmaan.

Elizabeth Gaskell - North and South
En tiedä suunnilleen mitään parempaa kuin Ylpeys ja ennakkoluulo, ja periodidraamat kelpaavat muutenkin. North and Southin olin katsonut jo aiemmin tv-sarjana, mutta kirja oli sitäkin parempi. Teollistuvan Englannin kuvauksesta löytyy  yhteiskunnallisen tykityksen lisäksi pohdintaa muutoksesta, naisista ja miehistä, sopeutumisesta ja ennakkoluuloista. Hotkin tämän puolessa viikossa, vaikka yleensä en jaksa kahlata englanninkielisiä kirjoja edes puoleenväliin.

Nick Hornby - About a boy 
Vaikka olen lukenut tämän joskus ennenkin, ei kertaus lainkaan haitannut. 12- ja 36-vuotiasta pojista kertova tarina on varmasti kaikille leffasta tuttu, mutta kirjassa sanoma turvaverkkojen tärkeydestä tulee vielä paremmin esille. Harmitonta hyvän mielen lukemista muttei siltikään silkkaa hömppää!

J. R. R. Tolkien - Taru Sormusten Herrasta
Kävin joululomalla ex tempore katsomassa Hobitin (Sivuhuomautus: 15 euroa leffalipusta?!), ja jäi fiilis sukeltaa klassikkofantasian pariin ensimmäistä kertaa sitten yläasteen. Lainasin Tarun Sormusten herrasta veljeltä ja raahasin möhkäleen mukanani palvelemaan erinomaisena iltalukemisena. Jos lukee vahingossa liian jännittävän kohdan ennen nukkumaanmenoa, voi onneksi aina ajatella hobittien ihastuttavan intohimoisia ruokaperinteitä ja leffojen kuvauksellisia Kontu-kohtauksia, niin jo on taas kotoisa olo.

Ootteko te tarttuneet viime aikoina erityisen kiinnostaviin kirjoihin?

4 kommenttia

 1. No siis on toi Wolfgang Rudzio - Politisches System der Bundesrepublik Deutschland (jonka ostin iha omaksi, näyttääpä ainaki uskottavalta kirjahyllyssä jos ei muuta...) ihan jees, mut jotenki tuntuu, että siitä vähä puuttuu se draaman kaari... Kun kone oli rikki, ehdin lukea suht kevyen opuksen nimeltään How to marry a finnish girl (Schwarzmann), joka oli ihan hyvää hömppää (suosittelen, jos ei jaksa ajatella ja on valmis nauramaan vähän rakkaan kotimaansa kustannuksella). Sitä ennen taisin saada loppuun Erlend Loen L:n, jota voisin kyllä myös kuvata kiinnostavaksi, tosin ehkä ennen sitä suosittelisin samalta kirjailijalta Supernaiivia. Siinä on loistava opus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin tietty löytyy hyllystä sellaiset bestsellerit kuin Einführung in die kognitive Linguistik ja lempparini Duden 4 - Die Grammatik, mutta kyllä, se draaman kaari...

   Kiitoksia vinkeistä! Googletin heti Supernaiivin ja pistin heti lukulistalle. Tai lista ja lista, yleensä vain tartun johonkin käden ulottuvilla lojuvaan kirjaan enkä useimmiten edes lue sitä loppuun. Mutta Supernaiivi aloittakoon uuden lukulistallisen aikakauden elämässäni!

   Poista
 2. Supernaiivi on mainio kirja minkä tahansa uuden aikakauden aloittamiseen! :) Se löytyy multa ihan omasta hyllystä Suomessa, joten sieltäkin saat sen puoli-ikuisuuslainaan, jos et ehdi sitä jo aikaisemmin lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh je, sehän sopii! Sitä odotellessa raidaan siskon kirjahyllyn. :)

   Poista

Someikonit © JH / Koodikielellä.blogspot.fi. Sisällön tarjoaa Blogger.

Etsitkö jotain?

Instagram