Pikakelaus takaisin Puolaan! Poznanin jälkeen tie vei Varsovaan, jonne saavuttiin niin myöhään, että saatiin suunnistaa hostellille pimeitä ja hiljaisia kujia pitkin massiivisten brutalistibetonilaatikoiden välissä. Hatunnosto neuvostoarkkitehdeille, kun ovat niin pelonsekaista kunnioitusta herättäviä pytinkejä onnistuneet suunnittelemaan, mutta samalla hieman kammotti, kuinka ahdistavia mielikuvia yhteiskunta voi pelkällä katunäkymällä kansalaisilleen välittää. Aikamoista historian havinaa.

Sosioarkkitehtuuri sikseen, Varsova itsessään jätti parin päivän aikana aika sekavat fiilikset. Luulen että olisin pitänyt kaupungista enemmän, jos oltaisiin tehty reissu toisinpäin ja olisin ensin tuijotellut Krakovan ja Prahan pittoreskejä maisemia kyllästymiseen asti. Vaihtelua Puolan pääkaupunki nimittäin tarjoaa. Keskustan vanhakaupunki on jälleenrakennettu entiseen loistoonsa mutta jätti turistimassoineen jokseenkin kylmäksi. En kuitenkaan allekirjoita kuulemiani "no jaa" -henkisiä kommentteja Varsovasta vaan syytän lähinnä ajanpuutetta ja oikeanlaista, vähemmän turistirysiin keskittyvää tekemistä. Juuri siellä olisin kaivannut paikallisia tuttavia näyttämään muitakin hoodeja kuin betonitornien kehystämää valtaväylää ja turistikortteleita. Uskallan jopa väittää, että lähemmällä tarkastelulla olisin pitänyt mestasta aika paljonkin.


Katukuvaan tutustumisen lisäksi ehdittiin muutakin. Historiankursseilla istunut matkaseura sai allekirjoittaneenkin museoon tutustumaan Varsovan kansannousuun. Pisti hetkeksi hiljaiseksi. Tunnelmaa kevennettiin parilla kivalla kapakalla, joista toisesta Jenni löysi elämänsä oluen ja minä sain erinomaisen cocktailin liekehtivällä limenpuolikkaalla tilaamalla entten tentten -tyylillä jotain vaan listalta. Vikana päivänä hostellin aamiainen korjattiin pois, kun me mattimyöhäiset olimme vasta ruokailun puolessavälissä, joten piti ikävä kyllä käydä vielä kaupungin parhaassa kahvilassa brunssilla. Kuppilasta sai opiskelija-alennusta ja musiikkivalikoima oli niin hyvää, ettei oltaisi millään hennottu lähteä juna-asemalle kohti Krakovaa.


Warsaw was the second stop in our trip. It left us with mixed feelings. I found its massive brutalist architecture and complex history intriguing but on the other the heavy atmosphere and the endless tourist masses in the oldtown wore us down. Luckily we discovered quite a few nice places, Jenni found the best beer she'd ever tasted and the mandatory museum visit of the trip was actually very interesting. I'm tempted to give the city a second chance at some point.

Lähetä kommentti

Someikonit © JH / Koodikielellä.blogspot.fi. Sisällön tarjoaa Blogger.

Etsitkö jotain?

Instagram