Eilen ilmassa oli jännitystä, draamaa ja ties mitä trillereitä, kun Wienissä äänestettiin sekä osavaltio– että kaupunginosavaaleissa. Pakolaistilanne on täälläkin kiristänyt poliittista vastakkainasettelua siihen malliin, ettei edes tällainen paikallispoliittinen räkänokka voinut olla huomaamatta syksyn kuuminta perunaa.

Allekirjoittaneen kiinnostuskiikarit kaivettiin lopullisesti vintiltä pölyttymästä viimeistään siinä vaiheessa, kun postilaatikosta löytyi vaalilappunen. Kyseessä ei ollut, toisin kuin aluksi luulin, taas yksi paikallisen logiikan ja järjestelmällisyyden taidonnäyte tyyliin kuinka lähetämme kaikille äänioikeuttomille personifioituja tietoiskuja asioista, jotka eivät heitä millään tasolla koske. Hetki piti googlata ennen kuin homma selvisi: olin kuin olinkin oikeutettu pistämään rastia ruutuun ja ruutua uurnaan kaupunginosavaaleissa! (Pyhistä pyhimpään eli Wienin osavaltiohallintoon ei meillä ei-kansalaisilla sentään ole mitään sanomista, huh mikä ajatuskin.)

Draaman kohokohta ja suurin kiistakapula oli, valitseeko Wien punaisen viivan ja sosiaalidemokraatti-SPÖ:n (kuten joka ikisissä vaaleissa vuodesta 1945 lähtien, miettikääpä sitä), vai kiriikö Itävallan persut FPÖ voittoon. Tilanteesta tuli niin elävästi huhtikuun eduskuntavaalitrilleri mieleen, että päätin minäkin käydä antamassa painavan sanani märkäkorvana, kun sitä kerta kysyttiin. 


Itse äänestäminen ei ollut varsinaisesti illan kliimaksi. Äänestyspaikka oli huiman 50 metrin päässä kotiovelta, ja taisin saada hoomoilasmaisen neuvottomuuteni anteeksi iskiessäni suomalaisen passin tiskiin. (Sen ulkonäöstä tuli kehujakin, vaikken edes näyttänyt juoksevaa hirveä!) Vaalikatsomokin jäi väliin, kun kannustettiin Irlantia voittoon rugbyn maailmanmestaruuskisojen pudotuspeleissä.

Mutta jos teitä tulokset nyt kiinnostavat, niin SPÖ:hän ne vaalit vei, niin osavaltiotasolla kuin suurimmassa osassa kaupunginosiakin. Kisoista ei tullut edes niin tiukkaa kuin mielipidemittaukset olivat huudelleet, vaikka FPÖ äänisaalistaan kasvattikin. Nyt kysymys on vain, jatkaako SPÖ hallitusyhteystyötä kolmanneksi tulleiden Vihreiden kanssa vai huoliiko se sittenkin kaverikseen tappiolle jääneen konservatiivi-ÖVP:n. Todennäköisimmin punaviherlinja jatkuu. Ja vastauksena vielä siihen ääneenlausumattomaan kysymykseen: ei, näitä Ö-puolueita ei voi Erkkikään muistaa.

Lähetä kommentti

Someikonit © JH / Koodikielellä.blogspot.fi. Sisällön tarjoaa Blogger.

Etsitkö jotain?

Instagram