Suunnitteilla on ollut jo pitkään listata lempipaikkojani Wienissä. Koska ravinto (ts. kahviloissa ja ravintoloissa luuhaaminen) on kuitenkin elämän yksi perustarpeista, keskityn nyt vinkkeihin, missä minun nähdäkseni kannattaa itsensä ruokkia ja nesteyttää. Myöhemmin seuraa sitten vielä muutama sananen, mitä vähemmän olennaista Wienissä voi tehdä ja nähdä.

Wieniläinen Kaffeehaus-kulttuuri, Schnitzelit ja Apfelstrudelit ovat toki itävaltalaisuuden ytimessä, mutta kun nyt yleensäkin vietän mieluummin aikani geneerisissä hipsterikuppiloissa, jäävät perinnevinkit minun osaltani aika vähille. (No sen verran paljastan, että Demelistä saa parempaa Sacher-kakkua kuin alkuperäisestä Sacher-hotellin kahvilasta.)

Siis voilà, Wienin parhaat à la Meeri:KAHVILLE

Phil. Toiseksi kodikseni muodostunut kirjakauppa-kahvila-kuppila-olohuone, jota ei voi liikaa hehkuttaa. Todistetusti täydellinen ympäristö mm. syvällisille ja vähemmän syvällisille keskusteluille, iltakoomalle, yksille, kaksille, kakkukahveille, opiskelulle, päiväkirjan kirjoittamiselle sekä musiikille. Jos olen koskaan jotain kahvilaa rakastanut, se on Phil. Menkää ja kokekaa!

Siebenstern. Rennon sisustuksen ja ilmapiirin puolesta niinikään yksi lempipaikkojani. Myöhään iltapäivään tarjottava aamiainen on varsin ok, Flammkuchenit sitäkin parempia. Kuolasin joka visiitillä vitriinin herkkutarjontaa, mutta makukokemukset jäivät siltä saralta uupumaan (käsittämätöntä, myönnän).

Fett & Zucker. Jos kaipaat hetken rauhaa yhdistettynä kahvikupposeen, Fett & Zucker on varsin mainio vaihtoehto. Söpössä kahvilassa musiikki soi hiljaa ja asiakkaitakin kehotetaan olemaan meluamatta.

Coffee Pirates. Suosittu hifistelykahvila yliopiston suurimman kampuskeskittymän vieressä vakuutti passelilla papuvalikoimalla ja pienemmällä mutta sitäkin herkullisemman näköisellä vitriinitarjonnalla. Yllättävän iso paikka vetää varsin hyvin porukkaa 3rd wave kahvilaksi.

POC eli hehkuttamani People in Caffeine on kokonsa puolesta mini, ja suurin osa asiakkaista taitaakin ainakin aamuisin hakea kahvinsa mukaan. Sisällä istuminenkin kannattaa, baristan työskentelyä on hauska seurata, ja tämän luokan kahvia olisi sääli ryystää kiireessä ja tuhlata rinnuksille läikyttelyyn.
SYÖMÄÄN

Toma tu tiempo. Valtavan sympaattinen pieni espanjalainen tapas-ravintola on varustettu eriparihuonekaluilla, kamiinalla, lämpimästi hymyilevillä työntekijöillä ja superhyvällä ruoalla. 

Marks. Tilava, valoisa ja superviihtyisä kahvila-ravintola, jossa tuli käytyä pariinkin kertaan töiden jälkeen syömässä. Ruokalistalta löytyy niin perusschnitzelit kuin vegecurrykin, oikein maittavina ja mahdollisuuksien mukaan lähiruokana. Palvelu on tosi ystävällistä, ja ravintolassa on todistetusti tilaa myös perheen pienimmille.

Hotel am Brillantengrund. Pienen hotellin ihastuttavaan retroon mummolatyyliin sisustetusta ravintolasta saa  filippiiniläis-vietnamilaista ruokaa – merkillinen mutta maittava kombo!

Deewan. Pakistanilainen ravintola tarjoaa simppeliä täkäläistä kotiruokaa, jota saa lappaa lautaselle oman nälkätilanteen ja ahneusasteen mukaan – loppulaskun asiakas määrittelee itse. Överit täällä on taattu ilmiö, niin hyvää sapuska on. Ulko- ja sisäasultaan Deewan tuntuu enemmänkin kollektiiviprojektilta kuin ravintolalta, mutta viihtyisä se on kuin mikä. Suuremman nälän yllättäessä lämmin suositus tälle!

Mochi. Huntturissa Googlesta löydetty Mochi on todellinen helmi! Astetta hienostuneemmasta japanilaisesta ravintolasta saa törkiän hyvää sushia. Musiikkina taustalla soi jazz, seinillä on petroolimaalit ja yksityiskohtina kupariputkia. Ainoana miinuksena äänimaailmassa kuuluu turhan kovaa muiden asiakkaiden puhe, mutta mieli paranee viimeistään matcha crème bruléen kohdalla.YKSILLE

Achtundzwanzig lukeutuu ehdottomiin Wien-lemppareihini! Pieni ja rouhea viinibaari on täynnä tupakansavua ja Berliini-viboja. Parasta on, jos saa paikan ikkunasyvennyksestä, johon kaksi ihmistä mahtuu heiluttelemaan jalkojaan ja nojailemaan tyynyihin. Vinkkulista on varsin passeli ja palanpainikkeeksi voi tilata pikkupurtavaa: juustolautanen toimii ainakin.

Burgring. Kahvit ja kakut ovat täällä varsin passeleita, mutta parhaimmillaan paikka on illalla rose-lasillisen äärellä (myös muut juomat hyväksytään) katon hehkulamppujen päästessä kunnolla oikeuksiinsa. 

Brickmakers. Erittäin pätevä  craft beer –baari, jollaisia ei Wienissä tietääkseni ihan liikoja ole. Pienpanimo-oluilla on toki hintansa, jotka huitelevat lähes samoissa kuin Suomessa, mutta tuossa miljöössä sen kehtaa jo maksaakin. Harmittaa vietävästi, että käyntini jäi yhteen kappaleeseen, kun tarjoilija pyysi numeroa enkä sen koommin kehdannut mennä enää uudestaan. :'<

Lisäksi yllämainitut Phil ja Café Siebenstern.

TANSSIMAAN

B72. Bileseurani vakiopaikka, jonne sopeuduin niin hyvin kuin tällä iällä enää minnekään klubeille olen sopeutuakseni. Paikka on puoliksi baari ja ylhäällä on hyvin istumapaikkoja, joskaan en tajua, mitä niillä tekee, koska huutamiseksihan kaikki kommunikointi siellä(kin) menee. Indierock pistää onneksi jalan vipattamaan niin, ettei se haittaa lain. Symppis paikka!

Chelsea. B72:n rockimpi isoveli. Isommat tilat ja ilmeisen suosittu keikkapaikka. Tänne oli monta kertaa tarkoitus tulla kuuntelemaan live-musiikkia mutta aina sekin vaan jäi. 


HUOM.

Asiakaspalvelu on Wienissä aivan oma lukunsa. Siellä ei asiakkaat kukkoile vaan tarjoilija on kuningas. Toisin sanoen useimmiten asiakaspalvelua ei vaan ole, joten tarjoilijoiden paikalle kuikuilemiseen saa varata oman aikansa. Joskus palvelu on myös omalaatuisen töykeää, joskin nämä tapaukset ovat onneksi vähemmistössä.

Kahvilista on käsittämätöntä jargonia, jossa kaikki lainaperäiset juomat on korvattu saksalaisilla nimillä (americano=verlängerter, cappuccino=melange, yms.) TAI sitten näitä käytetään eri juomista. Tulkinta riippuu näemmä kuppilasta, enkä kaiken rehellisyyden nimissä voi väittää päässeeni täysin kärryille kahvijuomien eroista ja yhtäläisyyksistä edes puolen vuoden ahkeran perehtymisen jälkeen.

Tupakointi. Itävalta on Tsekin jälkeen Euroopan vapaamielisin maa, mitä tupakointiin tulee. Kahviloissa ja ravintoloissa parempi puoli on usein tupakoitsijoille ja savuton alue on piilotettu piemään nurkkaan. Baareissa poltetaan kasuaalisti pöydissä ja tanssilattioilla, joten kannattaa varautua haisemaan kuolemalta seuraavana päivänä, vaikka muutoin olisi ihan ihmisten kirjoissakin.

Luups. Pidemmällä reissulla parinkympin investointi parhaaseen kuponkikirjaseen jo kannattaa, varsinkin jos on kaksin liikkeellä. Luupsista löytyy paljon erityisen sympaattisia paikkoja, ja lisäksi tarjouksilla säästää nopeasti euron jos toisenkin.

Lähetä kommentti

Someikonit © JH / Koodikielellä.blogspot.fi. Sisällön tarjoaa Blogger.

Etsitkö jotain?

Instagram