Wienistä on vihdoin palattu ja toivuttu. Keski-Euroopan helmi otti matkalaisen vastaan varsin suomalaisin tunnelmin +11 asteella ja vesisateella, joten tutkimusmatkat ulkona saati kuvaaminen tippuivat agendalta aika nopeasti. Turistitouhujen sijaan keskityin tuttujen näkemiseen, metsästin kenkiä (löysin täydelliset!) ja painin menemään 5 tuntia. 

Yleisesti ottaen lienee kuitenkin mahdollista, että jos Wieniin päätyy, haluaa tehdä muutakin kuin halata tatamilla hikisiä painiukkoja. Siksipä muistelin reissun virkistämillä aivosoluillani, mitä kaikkea tekemistä sieltä matkailijalle löytyykään. Siltä varalta että nälkä iskee välissä, listaukseni lemppariruoka- ja -juomapaikoista löytyy täältä.


Käy museoissa ja näyttelyissä. Turistiajanvietteiden kruunaamaton kliseekuningas, mutta Wienissä se todella kannattaa. Kuten tästä saksankielisestä listasta voi päätellä, mitä erilaisempia museoita on joka lähtöön. Useimmat kustantavat 10 euron luokkaa, mutta opiskelija-alennukset ovat käytössä, ja monilla museoilla on kerran kuussa avointen ovien päivä, joita kannattaa hyödyntää. Oma lempparini on varsin kohtuuhintainen Westlicht-valokuvagalleria, ja vaikutuksen teki myös Albertinan taannoinen Edvard Munch –näyttely.  Suklaamuseoon en koskaan ehtinyt, enkä kaverin suosittelemaan poliittisen taiteen näyttelyyn Kunsthalleen, kuten en noin 99 prosenttiin muustakaan tarjonnasta.


Tarkasta viiniviljelykset ja piipahda viinitavernassa. Wienistäkin löytyy viinitiloja, joiden lomassa kelpaa kävellä ja katsella kaupungin maisemia. Erinomaiset näkymät ovat 19. kaupunginosassa. Syyskuun lopulla järjestettävänä viinivaellusviikonloppuna reiteille ilmestyy paikallisten viinikojuja vaeltajien janoa taltuttamaan, siitä olenkin jo maininnut täällä. Jos kävelyn sijaan haluaa keskittyä olennaiseen, on piktin poikin tarjolla myös viinitupia. Itävaltalaisittain Heuriger-nimellä kutsutut tavernat ovat sympaattisia paikkoja, jotka tarjoavat uuden viinin lisäksi perinteistä ruokaa. Erityisen tyypillistä on valtava valikoima erilaisia levitteitä, joita voi leivän kanssa mutustella.

Käy olutkierroksella. Kun nyt päästiin juomiin asti, niin paikallinen Lapin Kullan eli Ottakringer-olut pannaan Wienissä. Panimolla voi osallistua noin tunnin kestävälle, varsin informatiiviselle kierrokselle, johon sisältyy mahdollisuus maistella paikan olutvalikoimaa niin paljon kuin sielu sietää.  

Kävele Ringstraßea pitkin. Entisten kaupunginmuurien tilalle rakennettu katu on tehokkaan turistin unelma, sillä bulevardin varteen on pystytetty kaikki olennaisimmat hallintopytingit, yliopiston päärakennus, ooppera ja muut hulppeudessaan näkemisen arvoiset pytingit. Huomauttaisin myös Volksgarten- ja Burggarten-puistoista sekä Heldenplatzista ja jäätävine keisarillisine pytinkeineen, mutta turhaan, koska ei niitä voi olla huomaamattakaan.


Hengaa Museumsquartierilla tai Donaukanalilla. Museumsquartier koostuu museoiksi, ravintoloiksi ja baareiksi muutetusta entisestä keisarillisesta tallikompleksista. Hevosista ei ole tietoakaan, mutta aurinkoisena kesäpäivänä sisäpihalla on ihanaa chillata, lukea kirjaa, nähdä kavereita tai istua terassilla, ellei museot innosta. Samanlaista julkisen olohuoneen tuntua on Donaukanalilla, jonne on graffitien sekaan levittäytynyt sympaattisia kesäkuppiloita, aurinkotuoleja ja pieni viljelyspalsta.

Ole sokea. Dialog im Dunkel on "näyttely, jossa ei ole mitään nähtävää". Sokeat oppaat johdattavat vierailijat pienissä ryhmissä erilaisten ympäristöjen läpi pilkkopimeässä. Kokemus on jännittävä ja pistää miettimään, kuinka hyvin sitä itse pärjäisi ilman näkökykyä. Tätä suosittelen ehdottomasti, jos perinteiset turistitäkyt kyllästyttävät.


Pyöri Praterilla. Prater on ikivanha huvipuisto, josta löytyy vekottimia joka makuun, muun muassa kuulu maailmanpyörä. Sisäänpääsyä ei ole, vaan laitteista maksetaan erikseen. Huvipuistossa kannattaakin käydä kävelemässä, vaikkei laitteet kiinnostaisikaan, siellä on hauska toljotella ympärilleen. Huvipuiston toisella puolen alkaa myös iso Praterin puisto, mikäli kaupungissa kaipaa vehreyteen.

Pidä silmät ja korvat auki. Wienissä tapahtuu koko ajan. Perinteinen tilanne on, että löytää yhden huipputapahtuman, kuten kuvan kahvimessut, jonne ehdottomasti haluaa, kunnes sitten tajuaa samalle päivälle löytyvän kolme muutakin mielenkiintoista häppeninkiä. Internet ja Facebook on tässäkin ystäviä, mutta valinnanvaikeus on tuskaa.


Unohdinko jotain olennaista? Vinkkaa toki omat lempipaikkasi Wienissä! :)

2 kommenttia

  1. Mä olen viettänyt Wienissä vain yhden päivän ohikulkumatkalla Tsekeistä Alpeille, ja silloin muhun teki suuren vaikutuksen Schönbrunnin linna. Upea maailmanperintökohde, jossa oli ainakin tuolloin hyvä audio guide -kierros Itävalta-Unkarin monarkkien maailmaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että, Tsekeistä Alpeille ei varmaan ollut mikään huono reissu? :) Kiitoksia kommentista, Schönbrunnin olin tosiaan aivan unohtanut mainita. Kävin itse samalla kierroksella nelisen vuotta sitten, ja olihan se kieltämättä visiitin arvoinen. Siellä puutarhan puolella jaksaisi käyskennellä vielä useamminkin. :)

      Poista

Someikonit © JH / Koodikielellä.blogspot.fi. Sisällön tarjoaa Blogger.

Etsitkö jotain?

Instagram