Tiedättekö sen tunteen, kun löytää elämälleen inspiraation, oli se sitten pieni tai suuri, ja yhtäkkiä samaan teemaan törmää joka nurkalla kompastelemiseksi asti? Nämä ympäri mennään, yhteen tullaan –tapaukset ovat meikällä näemmä kevään teema. Esimerkistä käynee seuraava:

Viime aikoina allekirjoittanutta on kiinnostanut erityisesti mm.
 • viestintä, sosiaalinen media, sisällön tuottaminen
 • kansainvälisyys
 • työelämärelevanssi
Sitten, kuin tilauksesta, sain viestiä työnhakua käsittelevää Jopport-blogia luotsaavalta Majlta, joka tiedusteli, haluaisinko kirjoittaa ulkomaanpesteistäni vieraskynä-artikkelin. No totta maar haluaisin! Kynäilin into piukeena harjoittelustani Wienistä sekä yleisemmistä tuumailuistani ulkomaanharjoittelujen hyödyllisyydestä. Kuten Facebookissa jo polleana huutelin, raapustus löytyy täältä.


Hauskinta tässä kaikessa on, kuinka paljon samaan aiheeseen liittyviä seikkoja olen pyöritellyt jo etukäteen niin omassa päässäni kuin koulussakin kurssitöiden takia. Opiskelijana kun on niin helppo lähteä ulkomaille, mutta olisihan siitä ihan kiva saada konkreettista plussaa CV:ssäkin. Työelämärelevanssihan tuntuu välillä uupuvan ulkomaankokemuksista tyystin, tai sitten se typistyy työnhaussa pelkäksi kielitaidoksi ja pinnalliseksi kulttuurintuntemukseksi. Helposti unohtuu, että omasta tutusta Suomi-kuplasta poistuminen tuo paljon muutakin tullessaan.

Itse koen ainakin muuttuneeni ulkomaankomennusten myötä vähemmän juroksi suomalaiseksi, ja small talkin alkeitakin on tullut opeteltua. Improvisointikykyä saa skarpata aina, kun kaikki ei menekään kuten Suomi-Strömsössä on tottunut. Kanssaihmisten huomioimiseen ja tulkitsemiseen täytyy vieraassa ympäristössä keskittyä enemmän ihan jo siitäkin syystä, että vieraalla kielellä saattaa tarkoittaa yhtä ja sanoa vahingossa jotain aivan muuta. Maailmalle yksin muualle lähteminen lisää itseluottamusta, kun tajuaa pärjäävänsä myös kotiseuturajojen ulkopuolella.

Listahan on kutakuinkin loputon, mutta pähkinänkuoressa voisi kai sanoa, että ulkomailla oleskelu kasvattaa pakostakin eri tavalla kuin tutuissa ympyröissä pysyttely. Näistä taidoista tuskin on työelämässä haittaa, tajusivat työnantajat sitä tai eivät.

2 kommenttia

 1. Nimenomaan. Tässä hakiessani itse töitä olen huomannut, että ulkomaankokemukset antaa loistavat eväät antaa esimerkkejä juuri niistä ominaisuuksista, jotka ovat usein ainakin meidän insinöörien työilmoituksissa: luovuus, kyky omaksua uutta, avoimuus, kyky työskennellä monilta eri aloilta tulevien kanssa... On tosiaan hyvä mainita näistä ihan itse työhakemuksessa ja sitten viimeistään haastattelussa, jossa voi kertoa asioista pidemminkin. Hakeeko työnantaja henkilöä avointa, innovatiivista henkilöä, joka osaa etsiä muitakin kuin niitä ilmiselviä ratkaisuja? No siihenhän maasta toiseen muuttanut ja useissa erilaisissa ympäristöissä työskennellyt / oleskellut on varsin omiaan! Kun työnantajalle kertoo tämän konkreettisten esimerkkien avulla, onnistuu todennäköisesti vakuuttamaan. Dynaamisuus ja kansainvälisyys kato!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep jep. Kai sitä helposti unohtuu, että esimerkiksi vuorovaikutustaitoja ja kekseliäisyyttä voi myös treenata, ei niiden kanssa pelkästään synnytä. Ainakin itse oon usein liittänyt tällaiset jutut vain luonteenpiirteisiin, eikä niitä ole oikein osannut työhaastatteluissakaan korostaa. Ehkäpä siihen tulee tässä hiljalleen muutos. :)

   Poista

Someikonit © JH / Koodikielellä.blogspot.fi. Sisällön tarjoaa Blogger.

Etsitkö jotain?

Instagram