G20-mellakkakaupungista tässä päivää! Suomesta on kyselty sen verran kuulumisia viime päivien aikana, että Hampuri on selkeästi päässyt maailmankartalle. Omakohtaiset kokemukset tuleen sytytetyistä autoista ja mellakkapoliiseista tositoimissa ovat jääneet välistä, sillä olen pysytellyt illat kiltisti kotona, vältellyt ihmispaljouksia sekä kaupunginosia, joissa on tilanne päällä. Jälki on kuitenkin ihan tarpeeksi rumaa näin päivänvalossakin. Viime yön mellakat meikän kotikonnuilla ottivat lisäkierroksia reippaasti vandalismin puolelle. Ikkunoita ja bussikatoksia on rikottu ja muun muassa meikän lähikauppa on ryöstetty ja pistetty säpäleiksi. Meno on ollut ilmeisesti yhtä villiä myös St. Paulilla ja Altonalla päin.

Levottomuudet näkyvät muutenkin koko kaupungin tunnelmassa. Olen nähnyt viimeisen kolmen päivän aikana enemmän poliiseja kuin koko elämäni aikana, ja katupartioita on joka kadunkulmassa täydessä mellakkavarustuksessa. Partioivien helikoptereiden tauottomaan jylinään on kolmen päivän aikana jo tottunut, ja hälytysajoneuvojen sireenit kuulee jatkuvasti.


Levottomuus ei sinällään tullut suurena yllätyksenä. Etenkin Schanzenviertelin alueella on kuhissut koko kesän G20-protestihenki: näyteikkunat ovat olleet täynnä No G20 -julistuksia ja joka talosta on pilkottanut vähintään pari banderollia. Sen vähän perusteella, mitä olen asiasta nuorten paikallisten kanssa jutellut, ovat monet miettineet protesteihin osallistumista, koska miksi ei? Ilmassa on ollut katufestivaalitunnelmaa, ihmiset aktivoituvat kadulle kavereiden ja kaljan kanssa. Samalla kerralla voi pitää hauskaa ja haistattaa maailman vääryyksille pitkät, kuinka kätevää.

Homma luisuu kuitenkin absurdin puolelle, kun kadut ovat täynnä lauantaiauringossa chillaavia ihmisiä, jotka jatkavat huoletta oluen ja Fritz Kolan ryystämistä samalla kun vieressä suhaa tuon tuosta 20 poliisiauton letkoja sireenit ulvoen. Tunnen eläväni rinnakkaistodellisuudessa.


Miksi, miten ja kenen toimesta protestit riistäytyivät näin pahasti käsistä, on kysymys, jota tullaan varmasti puimaan pitkään. Kaikki mielenosoitukset eivät ole yltyneet mellakoiksi, vaan mukana on ollut ihan fiksuakin väkeä. Kun kuitenkin ajattelee kaikkia loukkaantuneita ihmisiä, poltettuja autoja ja rikottuja ikkunoita, nostaa kyynisyys päätään. Protestoijat ovat oikeassa siinä, että maailma pyörii järjestelmän varassa, joka tuo paljon epäoikeudenmukaisuutta ja kestämättömyyttä, mutta tässäkö on tarjolla olevat vaihtoehdot? Kiva viikonlopun mielenosoituksellinen kaljakävely tai vandalismi ihan riehumisen ilosta?

4 kommenttia

 1. Pelottavan kuulosta menoa sielläpäin toden totta! En olis kyllä itse etukäteen osannut aavistaa että tollasta tapahtuis Saksassa. Ihan kiva tervetulotoivotus meidän brittikämppikselle joka muutti viime viikolla Genevestä Hampuriin '-'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kämppispolo on tainnut saada aikamoisen ensivaikutelman. D: Joo mä kummastelin itsekin alkuviikosta joka puolella näkyviä poliiseja ja mietin lähinnä, kuinka paljon viikonloppuna ärsyttää ihmispaljoudet ja kaikki liikennejärjestelyt. En olisi ihan heti arvannut, että tilanne lähtee näin pahasti käsistä.

   Poista
 2. Ilmeisesti siellä oli se "musta siipi", jonka tarkoituksena oli vain pistää kaikki mäsäksi, mutta ymmärtääkseni myös poliisi oli omalla toiminnallaan onnistunut provosoimaan tilanteita. En siis missään tapauksessa hyväksy tällaista vandalismia, mutta todennäköisesti syitä siihen löytyi molemmilta puolilta. Ihan järkyttävää ja tosi pelottavaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin lueskelin, että ei ilmeisesti mennyt poliisiltakaan ihan putkeen tämä keissi. Jälkipuintiin jaksetaan toivottavasti paneutua, ettei lähdetä oikomaan mutkia turhan suoriksi.

   Kaikista suurin sääli on, että viikonlopun riehumiset vei huomion kaikelta muulta. Mielenosoituksia oli kuitenkin tosi paljon ja ehdoton enemmistö niihin osallistuneista oli aivan kunnolla. Ainakin multa meni viikonlopun poliittinen anti tyystin ohi, kun keskityin vaan seuraamaan, missä kaupunginosissa palaa autot ja ammutaan vesitykeillä. :/

   Poista

Someikonit © JH / Koodikielellä.blogspot.fi. Sisällön tarjoaa Blogger.

Etsitkö jotain?

Instagram