Havahdun yleensä parin vuoden välein ympäristötietoisuuteen. Se vaihe on taas kovasti päällä. Esimerkiksi kesällä ahmin tietoa ruoantuotannon kestämättömyydestä ja syyskuussa katsoin dokkareita kuluttamisen piilokustannuksia, jotka kaatuvat ympäristön ja halvan työvoiman maksettavaksi. Näiden mieltä piristävien aiheiden jatkoksi katsoin viime viikolla Docventuresista Before the Flood -dokumentin, jossa Leonardo DiCaprio avaa ilmastonmuutoksen vakavuutta. Dokkari teki tehtävänsä, ja palmuöljyn tieltä niitetyt sademetsät, sulavat napajäätiköt ja ahkerat öljylobbarit saivat maailmantuskaisen pidättelemään itkua.

Sittemmin olen yrittänyt räpiköidä maailmanlopun tunnelmista positiivisemmille vesille, mutta Before the Flood -katselukokemus ehti sitä ennen realisoitua konkreettiseksi heräteostokseksi. Eksyin nimittäin vielä samana iltana Luonnonperintösäätiön sivuille, ja parin klikkauksen jälkeen olinkin ostanut satasella ikimetsää Vilppulasta. Didn't see that coming.

En todellakaan perehtynyt ostohetkellä asiaan pikaista nettisurffausta enempää, vaan rahat lähtivät tililtä ihan vain puhdistamaan koko kesän pitkin Eurooppaa lentäneen huonoa omaatuntoa. Kyllähän pari aaria metsää kompensoi meikäläisen hiilipäästösyntejä edes tilastollisesti, ja kenellä olisi mitään ikimetsiä vastaan? Viikonloppuna ikimetsät tulivat kuitenkin yllättäen itse vastaan Ylen uutisoinnin muodossa. Metsiensuojelun heikosta tilasta kertovasta artikkelista käy ilmi, että maa-alan suojelussa laahataan kovin jäljessä YK:n biodiversiteettisopimuksessa mainittuun 17 prosenttiin verrattuna. Vanhat luonnontilaiset metsät ovat erityisen tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle, mutta esimerkiksi Etelä-Suomen metsistä on suojeltu vain pari prosenttia, vaikka juuri siellä uhanalaiset lajit ovat eniten hätää kärsimässä. 


Luonnonperintösäätiön kautta kuka tahansa voi ostaa metsää luonnonsuojeluun – vaikka kympillä, jos budjetista ei suurempia summia irtoa. Sijainninkin saa valita itse. Minä päädyin sijoittamaan rahani Mänttä-Vilppulan Kaukametsään, sillä uudis-tamperelaisen kotiseuturakkaus käski pysymään Pirkanmaalla. Toivon mukaan siellä pääsisi joskus käymäänkin! 

Jos metsiensuojelu ja Suomen luonnon monimuotoisuus yhtään puhuttelee, kannattaa toimeen tarttua vielä tämän vuoden puolella. Suomi100-juhlavuoden kunniaksi valtio on nimittäin luvannut suojella saman verran maapinta-alaa, minkä yksityiset tahot saavat tänä vuonna suojeltua. Esimerkiksi satasella suojeluun saa siis 400 neliömetriä 200 sijaan. Klikkaile siis itsesi Luonnonperintösäätiön sivuille ja pistä vaikka viikon kahvirahat Suomen metsille.

Lähetä kommentti

Someikonit © JH / Koodikielellä.blogspot.fi. Sisällön tarjoaa Blogger.

Etsitkö jotain?

Instagram